BAHAN A :
600 gm peha ayam organik HPA/kampung
8 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah
3 cm halia
3 cm lengkuas
2 batang serai
Gula (sebaiknya gula organik) dan garam bukit (halus)
BAHAN KISAR (B) :
1 sudu kecil jintan manis
1 sudu kecil jintan putih
1 batang kayu manis
1 sudu kecil lada hitam
1 sudu kecil ketumbar
2 kuntum bunga lawang
4 sudu perencah alami HPA
BAHAN TAMBAHAN : 3 sudu serbuk kisar habbatus sawda (jintan hitam)
CARA MENYEDIAKAN :
1. Kisar semua bahan A (kecuali ayam) dan ambil jusnya. Kemudian perapkan bersama ayam. Bubuhkan sekali gula dan garam bukit.
2. Setelah itu, gaulkan pula bahan B dan taburkan serbuk habbatus sawda, kemudian perap selama sejam.
3. Bakar dengan suhu 180o selsius selama 30 minit.
No comments:
Post a Comment